Torppa 2008

Partiotaitojen suomenmestaruuskilpailut Pietarsaaressa 4.-5.10.2008Pietarsaaren kaupunki

Blogi

Torstai 2.10.2008


Matkalla kohti Torppaa

No niin, huomenna se on taas menoa. Tavarat on jo suunnilleen pakattu, että voidaan huomenna koulun jälkeen lähteä matkaan. Jännää muuten päästä käymään Pietarsaaressa, ainakaan mä en ole siellä ikinä ennen käynytkään! Kisojen ansiosta on kyllä päästy näkemään monia sellaisia paikkoja, joissa ei olla käyty kertaakaan aikaisemmin. Harmi, ettei vaan usein ole aikaa tutustua itse kisapaikkakuntaan sen tarkemmin. Aika monta koulua on sen sijaan tullut nähtyä ja niiden lattioita testattua nukkumalla :)

Tutkailin eilen aikani kuluksi Torpan nettisivujen tehtävävihjeitä, ja kyllä niistä jotain sainkin irti. Sitä yhtä vihjettä jäin kyllä miettimään, siis sitä missä lueteltiin niitä kaikkia esineitä. Ei niitä kuitenkaan varmaan tarvitse mukaan ottaa, mutta jotain käyttöä niille pitäisi keksiä... Mitähän? Täytyy laittaa viisaat päät yhteen junamatkalla, silloin on hyvää aikaa miettiä ja hioa viimeiset kisakuviot kuntoon.

Nyt täytyy mennä nukkumaan, kun ei sitten kisakeskuksessa kuitenkaan saa nukuttua ihan kunnolla (viimeksi joku tyyppi luokan toiselta reunalta kieri unissaan mun viereen keskellä yötä :D ). Pitää nyt nukkua varastoon, että jaksaa vetää täysillä koko viikonlopun.

Tämä blogi päättyy tähän, kiitos seurasta ja näkymisiin Pietarsaaressa!

Maria

Tiistai 30.9.2008

No niin, varattiin sitten jo junaliput perjantaille. Viikonloppuisin junat on muutenkin täynnä, niin päästään ainakin istumaan vierekkäin. Ja varmaan muitakin kilpailijoita on tulossa junalla, pitää yrittää bongailla junasta huivikauloja. Matka on oikeastaan osa koko kisareissua. Varsinkin piiribussissa on sitä oikeaa kisatunnelmaa (linja-autossa on tunnelmaa...). Menomatkalla käydään vielä läpi tehtäväluetteloa ja luetaan netistä tulostettuja Wikipedia-artikkeleita, sekä käydään toki syömässä jotain huoltoasemamättöä rankkaa viikonloppua ajatellen. Ja tulomatkalla vaan nukutaan. :)

Katselin jo eilen jotain kisakamoja kokoon, ja huomasin, että mulla on jonkinasteisia päähänpinttymiä kisojen suhteen. Mulla on aina samat varusteet aina samassa paikassa rinkassa. Ja jos joku juttu puuttuu, niin heti on kauhea kriisi... Mun näppärä hissijojo-kynä-viritelmä on kadonnut piirin syyskisojen jäljiltä, joten täytynee värkkäillä uusi. Ilman sitä ei tule kisoista mitään. Kävin myös testaamassa, etteivät tulitikut olleet kastuneet pahasti viime reissun jäljiltä. Ja sain nuotion palamaan!


Syty nuotio!

Jännitys tiivistyy, kohta torppaillaan!

- Sussu

Sunnuntai 28.9.2008


Kätevyystehtävien satoa.

Viikon päästä tähän aikaan ollaan jo onnellisesti kotona, ehkä hieman väsyneinä ja toivottavasti tyytyväisenä kisuoritukseemme. Torppa on nimittäin jo ensi viikonloppuna! Kokoonnuimme tänään lippukunnan varastolle hakemaan viimeisetkin kisakamppeet ja sopimaan, kuka kantaa mitäkin. Mä oon vartion työkaluvastaava, taas kerran. Varasto oli muuten aika sotkuisessa kunnossa, joten innostuttiin vähän siivoamaan. Siinä samalla löysimme varaston kätköistä vanhoja pt-kisojen kätevyystehtäviä, joita jotkut vartiot ovat tehneet kisoissa ja tuoneet mukanaan. Kaikenlaista sitä voikin väsätä alle parissa tunnissa...

Tutkittiin samalla kertaa tehtäväluetteloa ja yritettiin päätellä jotain kisan tehtävistä. Etenkin luonto- ja yllätystehtävien nimet vaikutti tosi mielenkiintoisilta! Jaettiin vähän tehtäviä, joista jokainen yrittää sitten kotona etsiä tietoa. Google apuun :) Ei nyt liian vakavasti kannata kisoja ottaa, mutta ei pieni valmistautuminen pahasta ole.

Seuraavia kisoja saadaan Torpan jälkeen odottaa taas monta kuukautta... Pt-kisoja voisi olla useammat vuodessa, jos vaan järjestäjiä riittäisi. Ei järjestäminen nyt mikään kohtuuton urakka ole, mutta kaikista ärsyttävintä oli se paperin määrä. Vaikka olin meidän järjestämissä kisoissa vaan rastihenkilönä, jouduttiin sielläkin käsittelemään tehtäväkäskyjä, arvostelupöytäkirjoja, rastipöytäkirjoja... Voin vain kuvitella, kuinka paljon papereita esim. järjestelysihteeri joutuu pyörittelemään. Kisat on kyllä munkin mielestä parasta partiotoimintaa, mutta niitä vois kehittää siihen suuntaan, ettei tarvi leikkiä papereilla niin paljon. Ja siinähän säästettäisiin luontoakin!

Nettisivujen laskurissa lukee, että Torppaan on enää 5 päivää. Silloin nähdään!

- tiina

Tiistai 23.9.2008

Torppa lähestyy ja jännitys tiivistyy! Vaikka piirin kisoista onkin vain vähän aikaa, ei haittaa yhtään, että toiset on jo tulon päällä. Pt-kisoihin pääsee kuitenkin niin harvoin. Kun nyt ei vaan ei olisi ihan kauheasti hirvikärpäsiä. Jotain hyvää talvikisoissakin on, siellä niitä ei yleensä näy... No mutta kuitenkin, aika paljon on porukkaa ilmoittautunut sinne SM-kisoihin. Mahtava homma, sitä paremmat zembalot, mitä enemmän kisakavereita!

Mietittiin tässä yksi päivä, että tuleekohan meistä joskus sellaisia HC-kisaajia, joita näkee aina harmaassa sarjassa. Kisoihin lähdetään päivärepun kanssa, evääksi otetaan urheilujuomaa ja sitten juostaan kaikki rastivälit... No, harrastaa voi monella tavalla. Todettiin kyllä vartion kanssa, että meikäläiset kisaa vain omasta ilosta, ei oikein ole mielenkiintoa kisata verenmaku suussa. Ei se silti lusmuilua tarkoita. Saumattomalla yhteistyöllä pääsee pitkälle! Koska me lähdetään liikkeelle ihan normi rinkkameiningillä, niin käytiin tänään kolon varastolla hakemassa rinkat kisoja varten. Sinne mahtuu eväitäkin paremmin :D


Tarvitaanko siellä tosiaan tiskiharjaa?!

Naureskelin muuten tänään irc-galleriassa, kun kävin Pt-kisat -nimisessä yhteisössä. Yhteisön kuvaus kuului jotenkin seuraavasti: "rakastamme kun pääsee mettää tekee kaikkea tyhmää ja ihanaa, kun väsyttää, on kylmä, nälkä jne, ajatellaan vaan, tää on niin kivaa, millon päästään taas uudestaan!". Jotenkin tosi osuvasti kuvailtu... Mutta hei: kylmä ei ole kun liikkuu ja tajuaa pukea päällensä, ja nälkä lähtee eväitä syömällä. Aika paljon porukkaa oli liittynyt kyseiseen yhteisöön, joten joku muukin on unohtanut vannoneensa joskus "ei enää ikinä...".

Koskahan kilpailuohje muuten tulee postissa? Ensi viikkoon!

Janette

Maanantai 15.9.2008

Jeejee, selvittiin hengissä viikonlopusta ja taas on yhdet kisat takana! Hyvät fiilikset jäi piirin kisoista, vaikka lauantaina satoikin jonkun verran. Eihän me mistään sokerista olla :) Ja kaikkea pientä kommellusta oli taas havaittavissa. Ei oltu esimerkiksi tarkistettu etukäteen, onko laavussa kiinnitysnaruja (no ei ollut, onneksi naapurilaavun pojat suostuivat lainaamaan narua). On muuten kummallista, miten hyvältä purkkihernekeitto maistuu trangialla lämmitettynä yörastilla kätevyystehtävää värkkäillessä. Ei se ikinä kotona niin hyvää ole. Ja niin tosiaan, sijoituttiin kisassa aika kivasti, joten SM-kisat kutsuu varmasti!


Laatuevästä!

Kisat oli tehty melkein kokonaan samalla tehtäväluettelolla kuin Torppa, joten on hauska päästä vertaamaan tehtäviä keskenään. Mun henkilökohtainen suosikki oli taksvärkkitehtävä, jossa piti rakentaa mahdollisimman pitkä pätkä riukuaitaa annetussa ajassa. Kunnon äijäilyä! Ja ruokatehtävä oli myös tosi jees. Suunnistuksesta en ole oikein ikinä tykännyt, mutta todettiin tyttöjen kanssa, että ei se karttamerkkien kertailu pahaa tee koskaan. Sitä paitsi Torpan tehtäväluettelossakin näkyy olevan muutama suunnistustehtävä. Toivottavasti sinne on keksitty jotain muuta kuin tavallista pistesuunnistusta.

Pitäisi mennä laittamaan kisakamppeet pyykkiin, joten palataan astialle!

- Sussu

PS. TORPAN VIP ON HUOMENNA!

Perjantai 5.9.2008

Partiokausi on pyörähtänyt käyntiin oikein kunnolla. Piirin syyskisoihinkin on aikaa enää viikko, ja kisakuume nousee vähitellen! :) Toivottavasti olis mukava sää eikä kovin paljon hirvikärpäsiä. Ne on syyskisoissa yleensä kaikista huonoin puoli, muuten ainakin mä tykkään eniten just syksyn kisoista. Kevätkisoihin ollaan nykyään liian vanhoja, ja talvikisat... no, ehkä joku muukin kuin mä on vannonut talvikisoihin jälkeen, että ei enää IKINÄ. Hiihtäminen ei vaan oikein oo mun juttu.

Janeten ehdotuksesta kerrattiin tänään vähän ensiapujuttuja. Onhan niitä taitoja hyvä pitää vireessä ihan muutenkin. Me oltiin Tiinan kanssa viime keväänä EA2-kurssilla, joten kaikki jutut oli muistissa vielä aika hyvin. Viralliset ensiapuohjeet kuitenkin muuttuu melkein joka vuosi, niin nyt ollaan taas kärryillä siitä, mikä onkaan nykyisin oikea paineluelvytyksen ohje. Ensiapu on kyllä tosi kivaa, vaikka ei mun ole vielä ikinä tarvinnut käyttää niitä taitoja kuin joihinkin pikkuhaavereihin. Kisojen ea-rastit onkin mun bravuuri, ja sitä parempi, mitä erikoisempia tapauksia niihin on keksitty.


Ensiavunantoa.

Taisin muuten kuulla jostain vähän aikaa sitten, että pt-kisojen sääntöjä ollaan muuttamassa lähiaikoina. Ei ilmeisesti mitään isoja muutoksia ole tulossa, mutta ainakin sarjojen ikärajat tulee muuttumaan. Siitä en ole ihan varma, tuleeko uudet ikäkaudet muuttamaan kisoja jotenkin. Jos mä saisin muuttaa systeemiä jotenkin, niin haluaisin muuttaa sekavartioiden osallistumista. Sekavartioiden pitäis mun mielestä osallistua tyttö- tai poikasarjaan sen mukaan, kumpia vartiossa on enemmän: jos on 3 tyttöä ja yksi poika, niin vartio osallistuisi vielä tyttösarjaan. Ei se yksi poika vartiossa nyt niin iso ilo ole :p Kerran kilpailtiin kokoonpanolla, jossa oli yksi poika ja jouduttiin heti eri sarjaan. No, olihan se tavallaan ihan kivaakin kilpailla välillä eri sarjassa.

Hei muuten, Torppaan on enää tasan kuukausi!

tämän tekstin näppäili: Maria

Keskiviikko 20.8.2008


Solmuilu voi olla ihan hauskaakin!

Päätettiin eilen kokoontua kololle mun ja Marian vartion kokouksen jälkeen. Vartionjohtajana on kyllä ihan kivaa, ainakin välillä. Ja sitten taas välillä ei kiinnostaisi yhtään, kun onhan se homma aika suuritöistä, pitää suunnitella kokoukset ja vaikka mitä... Sen takia on tosi kiva osallistua välillä sellaisiin juttuihin, joihin ei tarvitse itse suunnitella ohjelmaa, esimerkiksi johtajahuoltoon tai pt-kisoihin. Niitä vois olla useamminkin.

Niin tosiaan, päätettiin sitten eilen harjoitella solmuja, kun oltiin harjoiteltu niitä myös meidän vartiolaisten kanssa. Voi olla jonkun mielestä tosi amatöörimäistä puuhaa se solmuilu, mutta ei sitä välttämättä kiireessä aina muista, pitikö paalusolmussa kiertää naru ylä- vai alakautta... Jotkut kokeneet ruhan kisailijat varmaan naurais meille, jos tietäis, mitä me treenaillaan. Ihan sama, kivaa oli ja Janette opetti mulle ankkurisolmun!

Janette lupas muuten ilmoittaa meidät piirin syyskisoihin, jotka on jo parin viikon päästä. Ne on ihan eri puolella piiriä, eli joudutaan taas vähän matkustamaan... Mutta ennemmin matkustetaan kun järjestetään kisat itse! Meidän kohtuu pieni lippukunta järjesti kisat kaks vuotta sitten, ja vaikka mä en ollut siellä kuin rastimiehenä, niin se tuntu kyllä tosi isolta projektilta. Siinä kyllä opittiinkin paljon, ja järjestämisen jälkeen oli aina vaan mukavampi lähteä muiden järjestämiin kisoihin :)


Ei solmujakaan aina jaksa!

- tiina

Maanantai 11.8.2008

Moi! Rakas vartioni valtuutti mut kirjoittamaan tänne ekana ja samalla myös esittelemään meidät. Ollaan siis rehti ja reipas Pepet-niminen tyttövartio Pohjanmaan lakeuksilta. Meistä jokainen on ollut partiossa ihan sudenpennusta asti, ja nykyisin toimitaan vartionjohtajina meidän lippukunnassa. Ollaan kavereita kyllä ihan muutenkin eikä vain partiossa, ja ehkä just sen takia meistä on tullut näin tiivis porukka.


Pepet ylpeinä esittävät: vasemmalta Janette, Tiina, Maria ja Sussu

Mutta löpinät sikseen ja asiaan. Meidän vartion mielestä partiotaitokisat on aina olleet partiotoimintaa parhaimmillaan. Niissä on kivaa tekemistä (jota ei tarvitse ITSE järjestää), ja vartion yhteishenki on kasvanut joka kerta, kun ollaan oltu kisoissa. Vaikka joskus tuleekin talvikisojen jälkeen vannottua, ettei kyllä enää ikinä lähdetä kisoihin... Aloitettiin kisaaminen lippukunnan pt-kisoissa ja osallistuttiin myös piirin kilpailuihin heti ekana vuonna vartiolaisina. Eihän me mitään hyviä oltu, mutta kisainto jäi päälle. Niistä ekoista kevätkisoista lähtien ollaan oltu melkein aina piirin kisoissa ja muutaman kerran SM:issäkin.

Viime vuonna kilpailtiin ekaa kertaa sinisessä sarjassa, kun kaikki alkoi olla liian vanhoja päiväsarjoihin. Tänäkin syksynä aiotaan osallistua piirin syyskisaan, ja toivottavasti päästään sieltä SM-kisoihinkin. Niihin on kiva lähteä, kun tietää, että tehtäviin on panostettu ja niitä on suunniteltu ja hiottu tosi kauan. Ja näkeehän siellä kisakavereita, varsinkin punaisesta sarjasta ;)

Tähtäimessä on siis syksyn SM-kisat, jotka pidetään tänä vuonna Pietarsaaressa. Ollaan jo vähän tutkittu sen kilpailun, Torpan, tehtäväluetteloa, koska ajateltiin kerrankin aloittaa valmistautuminen ajoissa. Kisaanhan on enää alle 2 kuukautta! Täällä blogissa seurataan meidän treenaamista aina kisaviikonloppuun asti.

Partioterkuin,
Janette (yleensä se VJ)