Torppa 2008

Partiotaitojen suomenmestaruuskilpailut Pietarsaaressa 4.-5.10.2008Pietarsaaren kaupunki

Media

Tällä sivulla on materiaalia median käyttöön.

Logot

Kuvat

Kuva 1: Lähtötehtävänä olleen vanhanaikaisen poran suunnittelua Pikkuhiekalla.

Kuva 2: Ruokarastilla valmistuu kasvispihvejä ja sipulikastiketta.

Kuva 3: Vartiot valmistivat yötehtävänä pokasahan.

Kuva 4: Oikeiden vastausten pohdintaa.

Kuva 5: Sunnuntaiaamuna vartiot polttivat tervaa kurkkupurkin avulla.

Kuvat: Meeri Rasivirta

Lehdistötiedotteet

Lehdistötiedote 3: Suomen Partiolaisten syysmestaruudet ratkottiin viikonloppuna Pietarsaaressa (6.10.2008)

Lehdistötiedote 3 pdf-muodossa

Yli 250 partiolaista ympäri Suomea kilpaili viikonloppuna partiotaitojen suomenmestaruuksista Pietarsaaressa Torppa-nimisessä kilpailussa. Kaksipäiväisen maastokilpailun kultamitalit luovutettiin sinisessä sarjassa Pölökky-vartiolle Kajaanin Korvenpojista ja punaisessa sarjassa Pi-Ha-nimiselle vartiolle Tampereen Kotkista. Vanhempien sarjojen voittajat olivat ruskeassa sarjassa Apollo Oulun Valppaista ja harmaassa Naakka Kilon Kipinöistä pääkaupunkiseuduslta. Piirien välisen mestaruuden voitti Häme. Kilpailuun osallistui yhteensä 78 vartiota.

Kilpailun avajaiset ja lähtö järjestettiin lauantaiaamuna Fäbodan Pikkuhiekalla, missä 3-4 henkilön kokoiset kilpailuvartiot aloittivat urakkansa valmistamalla annetusta puumateriaalista vanhanaikaisen poran. Muita lauantaipäivän tehtäviä olivat muun muassa pula-ajan ruuan eli kasvispihvien, sipulikastikkeen ja rusinasopan valmistaminen sekä sammutustoimenpiteiden ja ensiavun hallinta Pelasta! –nimisessä tehtävässä. Kilpailijat yöpyivät maastossa yörastilla, missä ei kuitenkaan ollut juuri aikaa levätä: yöllä vartioiden tehtävänä oli muun muassa valmistaa itse makkaraa savustamalla.

Sunnuntaiaamu alkoi reippasti viestisuunnistuksen merkeissä. Myöhemmin aamupäivällä vartiot kokeilivat tervanpolttotaitojaan sekä palauttivat viikonlopun aikana Taksvärkki-tehtävää varten keräämänsä puolukat. Puolukoita oli kerätty vaihtelevasti parista marjasta useisiin litroihin, ja yhteensä niistä kertyi yli 450 kilogramman puolukkasaalis. Marjat lahjoitetaan kouluille ja vanhainkoteihin, mutta niitä riitti jaettavaksi myös kilpailijoille ja järjestäjille.

Kokonaisuudessaan kilpailu sujui hyvin, ja sekä osallistujat että järjestäjät olivat tyytyväisiä viikonloppuun. Yli 2 vuotta kestäneeseen kilpailun suunnitteluun ja toteutukseen osallistui noin 160 järjestäjää pääosin Etelä-Pohjanmaan alueelta. Kilpailun järjesti Pohjanmaan Partiolaiset ry.

Tulokset ja kuvamateriaalia: http://www.epp.partio.fi/torppa

Lisätietoja:

Kilpailunjohtaja Jouni Aaltonen, 044 343 5288, etunimi.sukunimi@pohjanmaa.partio.fi

Viestintävastaava Teija Valkeinen, 050 368 7394, etunimi.sukunimi@pohjanmaa.partio.fi

Lehdistötiedote 2: Lähes 300 partiolaista kilpailee partiotaitojen suomenmestaruuksista Pietarsaaressa (24.9.2008)

Lehdistötiedote 2 pdf-muodossa

Tämänsyksyinen partiotaitojen suomenmestaruuskilpailu Torppa järjestetään Pietarsaaressa 4.-5. lokakuuta. Yli kaksi vuotta kestäneet kilpailujärjestelyt ovat loppusuoralla, ja ensi viikolla yli 160 hengen kokoinen järjestäjäjoukko on valmiina ottamaan vastaan kilpailijat.

Torppa-kilpailuun ilmoittautui määräaikaan mennessä 84 vartiota, joissa kilpailee yhteensä lähes 300 partiolaista ympäri Suomea. Nuorempien eli sinisen ja punaisen sarjan kilpailuvartiot koostuvat neljästä 14-18-vuotiaasta partiolaisesta. Yli 17-vuotiaat kilpailevat kolmen hengen vartioissa ruskeassa ja harmaassa sarjassa.

Kilpailu alkaa lauantaiaamun avajaisilla kello 9.00. Ensimmäinen kilpailutehtävä alkaa välittömästi avajaisten jälkeen. Lauantain ja sunnuntain aikana vartiot suunnistavat 17-31 kilometrin mittaisen reitin omia varusteitaan kantaen. Reitin varrella on partiotaitoja ja –tietoja mittaavia tehtäviä, joiden sisältöä vartiot voivat yrittää päätellä keväällä julkaistun tehtäväluettelon avulla. Ensi viikolla selviää, mitä kilpailijat pääsevät tekemään esimerkiksi Risain-nimisessä kätevyystehtävässä ja Taksvärkki-yllätystehtävässä. Kukin tehtävä pisteytetään, ja lopulliset tulokset selviävät vartioiden saavuttua maaliin sunnuntaina iltapäivällä.

Torppa on ensimmäinen Pietarsaaressa järjestettävä valtakunnallinen partiotaitokilpailu. Kilpailun järjestää Pohjanmaan Partiolaiset ry, ja suurin osa järjestäjistä on eteläpohjalaisia partiolaisia. Kilpailun suojelijana toimii vuoden 2008 Laiska-Jaakko Reino Lammi.

Kilpailun tiedotustilaisuus järjestetään lauantaina 4.10. kello 9.30 kilpailun lähtöpaikan läheisyydessä. Tilaisuuden jälkeen median edustajilla on mahdollisuus tutustua kilpailumaastoon ja tehtäviin opastetulla maastokierroksella. Myös yörastille järjestetään illalla tutustumiskierros.

Kilpailukeskuksesta järjestetään kuljetus kilpailun lähtöpaikalle. Kokoontuminen kuljetusta varten tapahtuu kilpailukeskuksessa Länsinummen koululla kello 7.45 (ajo-ohje koululle liitteenä). Lähtöpaikalle voi saapua myös omalla kyydillä. Ajo-ohjeet saa tarvittaessa viestintävastaavalta. Toivomme, että ilmoitatte saapumisestanne torstaihin 2.10. mennessä kilpailun viestintävastaavalle Teija Valkeiselle, puh. 050 368 7394, etunimi.sukunimi@pohjanmaa.partio.fi.

Halutessanne voimme kirjoittaa teille myös valmiin jutun kilpailusta.

Lisätietoja: http://www.epp.partio.fi/torppa

Kilpailunjohtaja Jouni Aaltonen, 044 343 5288, etunimi.sukunimi@pohjanmaa.partio.fi

Viestintävastaava Teija Valkeinen, 050 368 7394, etunimi.sukunimi@pohjanmaa.partio.fi

Ajo-ohje kilpailukeskukseen löytyy kilpailuohjeesta.

Lehdistötiedote 1: Partiotaitojen suomenmestaruuksista kilpaillaan Pietarsaaressa 4.-5.10.2008 (6.9.2008)

Lehdistötiedote 1 pdf-muodossa

Pohjanmaan Partiolaiset ry järjestää partiotaitojen suomenmestaruuskilpailut lokakuun alussa Pietarsaaren rannikkomaisemissa. Syksyn kilpailun nimi on Torppa, ja se on ensimmäinen vuonna 2007 perustetun partiopiirin järjestämä valtakunnallinen partiotaitokilpailu. Kilpailijoita odotetaan saapuvan noin 300 ympäri Suomea.

Partiotaidoista mitellään neljässä sarjassa: sinisessä, punaisessa, ruskeassa ja harmaassa. Tyttövartiot kilpailevat sinisessä ja ruskeassa sarjassa, poika- ja sekavartiot punaisessa ja harmaassa sarjassa. Suurin osa kilpailijoista on iältään 14-30-vuotiaita. 3-4 hengen kokoiset kilpailuvartiot suunnistavat lauantain ja sunnuntain aikana maastossa reitin, jonka varrella on erilaisia partiotaitoihin ja torppariteemaan liittyviä tehtäviä. Yön kilpailijat viettävät maastossa avotulilla.

Tuleva kilpailu on Pohjanmaan Partiolaisten toimintavuoden suurimpia tapahtumia, ja sitä on suunniteltu syksystä 2006 lähtien. Järjestelyissä on mukana noin 150 partiolaista, joista suurin osa on eteläpohjalaisia. Edellisen kerran alueella on järjestetty valtakunnallinen partiotaitokilpailu maaliskuussa 2003.

Lisätietoja:

Kilpailunjohtaja Jouni Aaltonen, puh. 044 343 5288, etunimi.sukunimi@pohjanmaa.partio.fi

Viestintävastaava Teija Valkeinen, puh. 050 368 7394, etunimi.sukunimi@pohjanmaa.partio.fi

Kilpailun internet-sivut: http://www.epp.partio.fi/torppa